Ximpanzé

Pan troglodytes

El ximpanzé, un habitant típic de la selva de l’Àfrica equatorial, és l’espècie més propera a l’ésser humà. És capaç de fer servir eines recollint i adaptant petits pals per aconseguir tèrmits i també pot fer servir pedres per trencar llavors dures.

De la mateixa manera que el goril·la i l’orangutan, cada nit construeix un niu dalt dels arbres amb branques i fulles per dormir. Viu en grups socials amb un mascle dominant. Temporalment es poden agrupar diverses famílies formant tribus.

Hàbitat Natural

Àfrica central i occidental: la Costa d’Ivori, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Libèria, Mali, Nigèria, Ruanda, el Senegal, Sierra Leone, el Camerun, el Gabon, Guinea Equatorial, Angola, la República Centreafricana, el Congo, la República Democràtica del Congo, el Sudan, Uganda i Tanzània.

Ximpanzé - Zoo Barcelona
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
En perill

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Primates
Família
Pongidae

Característiques físiques

20-70 kg
Birth Weight: 1,5-2 kg
70-96 cm
més de 50 anys

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Omnívora

Reproduction

Gestació
225-260 dies
Dies
Cria
1

Descobreix com són

Biologia

Descripció

Tenen el cos cobert per un pelatge gruixut de color negrós, amb excepció de la cara, dits, palmells de la mà i plantes del peu. Tant els polzes com els dits grans dels peus són oposables i permeten una agafada precisa. Els braços dels ximpanzés són molt més llargs que les cames, l’envergadura és d'unes 1,5 vegades l'alçada de l'individu, que en posició erecta sobre les seves pot arribar a fer 1,7 m.  Els braços llargs permeten a aquests primats balancejar-se passant de branca en branca, modalitat de locomoció que es denomina braquiació.

Hàbitat

Ocupa selves plujoses, tant primàries com secundàries, boscos de galeria, boscos inundables i sabanes arbrades.

Alimentació

És un animal omnívor, ja que si bé el seu règim alimentari és bàsicament vegetarià –constituït per fruita, fulles, llavors, flors, escorça, resines i mel– complementa aquesta dieta amb insectes i, ocasionalment, amb petits vertebrats que és capaç de caçar en grup, de forma organitzada. Solen caçar ocells i petits mamífers com duiquers o cries d’antílops, però també poden capturar i menjar altres primats de mida petita i mitjana com el còlob vermell i altres espècies de cercopitecs selvàtics.

Reproducció

La gestació del ximpanzé dura uns vuit mesos i neix una sola cria en cada part que pesa en néixer uns 2 kg. Les cries són deslletades aproximadament a l'edat de 3 anys, però generalment mantenen una relació propera amb la mare diversos anys més. La pubertat és aconseguida a l'edat de 7 o 8 anys i pot arribar a viure fins a 60 anys en captivitat.

Conducta

Típic habitant de la selva de l’Àfrica equatorial, aquesta espècie és la més propera a l’ésser humà. És capaç d’utilitzar eines, recollint i adaptant petits bastons per introduir-los en els termiters a fi de capturar tèrmits, agafant i utilitzant pedres de la manera adequada per trencar les closques de les llavors més dures o bé fabricant esponges amb fulles o molses per aconseguir aprofitar l’aigua de les cavitats dels arbres.

És una espècie més arborícola que el goril·la i menys que l’orangutan, encara que baixa a terra amb molta freqüència. La seva locomoció per terra és quadrúpeda, suportant el pes del cos sobre les falanges mitjanes dels dits de mans i peus, una forma de desplaçament que diferencia la locomoció dels grans simis africans de la dels orangutans, que sostenen el pes del cos sobre el palmell de mans i peus. No obstant això, també es pot desplaçar bípedament quan té les mans ocupades o en distàncies curtes.

Viu socialment en família amb un mascle dominant i diverses femelles amb les cries, encara que a vegades es poden agrupar temporalment diverses famílies formant tribus força nombroses. Els mascles poden també formar associacions temporals, en les quals s’estableix una estricta jerarquia que provoca continuades lluites per arribar a ocupar els esglaons més alts de la mateixa.

Igual que el goril·la i l’orangutan, cada nit construeix per dormir uns nius en forma de plataforma amb fullaraca i branques dalt dels arbres. Aquests nius permeten detectar la presència dels ximpanzés en una àrea determinada pels investigadors que estudien el seu comportament.

Estatus i programes de conservació

Es reconeixen fins a quatre subespècies de ximpanzé: Pan troglodytes verus, que habita a les selves de l’Àfrica occidental al nord del golf de Guinea, Pan troglodytes ellioti, que viu tan sols a Nigèria i el Camerun, Pan troglodytes troglodytes, que ocupa les selves del centre del continent, i Pan troglodytes

schweinfurthii, que es troba a la regió oriental de l’Àfrica central.

A l’Àfrica viu també una altra espècie de ximpanzé, el bonobo (Pan paniscus), que no va ser reconeguda per la ciència fins a l'any 1929 i que es diferencia per algunes característiques físiques i, principalment, pel seu comportament social i sexual.

Com totes les espècies de pòngids, el ximpanzé es troba avui en greu perill d’extinció principalment a causa de la destrucció del seu hàbitat, encara que també pateix els efectes de la caça per a consum humà i, encara que avui dia sembli impossible, per ser utilitzats com a animals de companyia.