Nyu blau

Connochaetes taurinus

Aquest gran antílop, que pot ultrapassar els 250 kg de pes, habita a les sabanes i zones arbustives obertes del centre i sud del continent africà, des de la República de Sud-àfrica fins a Kenya i Tanzània.

Generalment es troba en grans grups, sobretot durant els desplaçaments migratoris estacionals que fa cada any per trobar aigua i herba fresca. En aquestes migracions pot recórrer distàncies superiors als 1.500 km i formar ramats de centenars de milers d’individus. 

Hàbitat Natural

Angola, Botswana, Kenya, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica, Swazilàndia, Tanzània, Zàmbia i Zimbàbue.

Nyu blau
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Preocupació menor

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Artiodactyla
Família
Bovidae

Característiques físiques

165 - 295
Birth Weight: 16-19
130-160 cm
més de 20 anys en captivitat

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Gregària
Alimentació
Herbívora

Reproduction

Gestació
245-253
Dies
Cria
1

Descobreix com són

Biologia

Descripció

L'aspecte estrafolari d'aquest gran antílop ve donat per la desproporció entre la gropa, de constitució prima, i la part davantera, molt més robusta.

El color gris blavós del pelatge, que dóna nom a l'espècie, queda tallat per unes franges verticals més fosques a l’altura del pit. De la gola pengen tot de pèls a manera de barba i de sobre del coll i les espatlles, una llarga crinera de color negre. Les banyes, de base ampla, són presents en ambdós sexes, però són més primes a les femelles.

Hàbitat

Típic habitant de la sabana africana, pot ocupar des de zones amb abundància d’arbusts fins a planes d’inundació sense arbres o planes amb boscos oberts d’acàcies.

Alimentació

D’alimentació estrictament herbívora, s’alimenten tant de dia com de nit si hi ha prou llum de la lluna. El principal aliment el constitueix les herbes de creixement ràpid de sabanes i planes, però també poden consumir les fulles tendres d’arbres i arbusts. 

Reproducció

L'època de zel, que coincideix amb el principi de la migració, comporta l'aparició de conductes territorials per part dels mascles, que defensen una parcel·la al voltant seu, on tindran lloc les còpules. La gestació dura uns vuit mesos i neix una sola cria en cada part, que és capaç d’aixecar-se i seguir la mare als pocs minuts de néixer.

Conducta

De comportament marcadament gregari, en general es troba formant grans ramats, a vegades de desenes de milers d'animals, sobretot durant els desplaçaments migratoris estacionals. En aquestes migracions, lligades a la disponibilitat d’aigua i d’herba, poden recórrer distàncies superiors als 1.500 km movent-se molt sovint en inacabables files índies que erosionen el terreny tot deixant solcs més o menys profunds.

L'espècie està sotmesa a una forta pressió depredatòria per part dels lleons, guepards, hienes i licaons, tot i que els mascles adults els solen plantar cara, i molt sovint fan canviar d'idea els carnívors de mida mitjana.

Estatus i programes de conservació

És una espècie molt abundant que compta amb una població de mes d’un milió i mig d’exemplars, i que en principi no pateix més que la pressió de l’augment de la població humana i les seves infraestructures en algunes zones de la seva àmplia àrea de distribució.