Tapir amazònic

Tapirus terrestris

El tapir amazònic viu a les selves plujoses i als boscos humits de bona part d’Amèrica del Sud. D’hàbits solitaris i activitat principalment nocturna, és un excel·lent nedador que passa molt temps a l’aigua. És un brostejador que s’alimenta d’herba, vegetació aquàtica, fulles, brots tendres i fruita.

A diferència dels adults, de coloració marró uniforme, les cries tenen taques i ratlles blanques que les ajuden a camuflar-se entre la vegetació.

Hàbitat Natural

Des de Colòmbia i Veneçuela fins al Paraguai i el nord de l'Argentina.

Brazilian tapir
  • Distribució / Resident
  • Reproductor
  • Hivernant
  • Subespècies

Grau de risc

  • Extinta
  • Extinta en estat salvatge
  • En perill crític
  • En perill
  • Vulnerable
  • Gairebé amenaçat
  • Preocupació menor
  • Dades insuficients
  • No avaluada
Vulnerable

Taxonomia

Classe
Mammalia
Ordre
Perissodactyla
Família
Tapiridae

Característiques físiques

180-300 kg
Birth Weight: 3-6 kg
83-118 cm
més de 30 anys

Biologia

Habitat
Selva
Vida social
Solitària
Alimentació
Herbívora

Reproduction

Gestació
380-410 dies
Dies
Cria
1

Descobreix com són

Biologia

Descripció

De constitució robusta i compacta, el pelatge és de color marró fosc. Les orelles són petites, arrodonides i tenen les puntes blanques. És característica la presència d’una petita trompa i d’una estreta crinera a la part superior del cap.

Hàbitat

El tapir amazònic viu a les selves plujoses i als boscos humits més oberts, preferentment en llocs propers a rius i zones pantanoses, des del nivell del mar fins als 2.000 m d’altura.

Alimentació

S'alimenta d'herba, vegetació aquàtica, fulles, brots tendres i fruita caiguda al terra de la selva.

Reproducció

Després d’una gestació d’entre tretze i catorze mesos neix una sola cria, dues de manera excepcional. A diferència dels adults, de coloració marró fosc uniforme, les cries tenen taques i ratlles blanques, en aparença molt vistoses, però que en realitat les ajuden a camuflar-se perfectament entre la vegetació quan resten immòbils davant de qualsevol perill.

Conducta

D'hàbits solitaris i activitat principalment nocturna, és un excel·lent nedador que passa molt temps dins l'aigua. El principals depredadors són el jaguar i el puma, i més excepcionalment pot ser presa de les grans anacondes.

Estatus i programes de conservació

Malgrat que el tapir amazònic és el més abundant de les quatre espècies que hi ha al món i que encara és força comú a moltes zones, les seves poblacions van decreixent de manera ràpida a causa de l'excessiva caça i de l'accelerada desforestació de les selves on viu.